2014. február 5., szerda

Top 10 akció színész

Sokak szerint egy akciófilm főszereplőjének nem kell sok színészi tehetség, de azért ez nem egészen így van. Bár igaz, hogy kevesebb színészi tudás kell hozzá, mint egy dráma eljátszásához, de sokan bebizonyították, hogy ki tudnak bújni az akcióhős szerepéből és eltudnak játszani egy komolyabb szerepet is.
Egy vérbeli akció színésznek izmosnak, gyorsnak és bevállalósnak kell lenni, de vajon kik a legjobbak? Szerinted? Írd le komentben, szerinted kik a legjobbak, kiknek vannak a legjobb filmjeik és kiket szeretsz legjobban nézni, kikből áll a te top 10-es listád?
Előre leszögezném, hogy én ide csak a vérbeli akciószínészeket írom, azok, akik sok másfajta filmben is szerepeltek itt most nem jöhetnek szóba. Ilyen például Al Pacino, Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, George Clooney vagy Mark Wahlberg.

10. Dolph Lundgren

Dolph Lundgren leghíresebb akciófilmjei a Tökéletes katona, ahol Jean-Claude Van Damme-val játszott együtt, a Világ ura és talán a legnagyobb filmje a Feláldozhatók, ahol együtt játszhatott a legnagyobbakkal Schwarzeneggerrel, Stallone-val, Bruce Willis-szel, Jason Stathammal, Jet Li-vel és sok másik akciósztárral.
9. Dwayne "The Rock" Johnson

Dwayne Johnson rengeteg akciófilmben szerepelt, az arca, a testalkata, a mozdulatai egy igazi akciófilm színészre vallanak, nem is nagyon lehetne elképzelni más szerepben. Leghíresebb filmjei az Emelt fővel, a Doom és a Rohanás. Pár jobban sikerült film után már nagyobb filmek szerepeire is meghívták, ahol igazán nagy sztárokkal játszhatott együtt, ilyen a Halálos iramban, ahol a pár hónapja tragikus balesetben elhunyt Paul Walkerrel, Jason Statthammel, Vin Diesellel és Michelle Rodriguezzel játszhatott együtt, aztán az Izomagyakban Mark Wahlberggel, majd végül G.I. Joe-ba is szerepet kapott, ahol  Bruce Willis-szel és Channing Tatum-mal szerepelt együtt.
8. Matt Damon

Matt Damon egy igazán tehetséges színész, aki a sok akciófilmen kívül komolyabb produkciókban is megmutatta színészi tehetségét, mint a Ryan közlegény megmentése, ahol bár csak mellékszerepet játszott, de mégis ugródeszka volt karrierje szempontjából. Karrierje során ő is sok nagy névvel dolgozott, köztük George Clooney-val, akivel több filmben is együtt szerepelt, mint például A sivatagi cápák, Ocean's eleven és Műkincsvadászok. Nagy filmje volt még a Tégla, ami 4 Oscar-díjat nyert, de mond közül leghíresebb filmje A Bourne trilógia, ahol egy állami ügynököt játszik.
7. Mel Gibson

Mel Gibson egy remek színész, akin gondolkoztam (Harrison Ford-dal egyetemben), hogy ide írjak vagy a legjobb férfi színészekhez, de végül arra a döntésre jutottam, hogy ide írom, mert túlnyomó részt akciófilmekben szerepelt. Leghíresebb filmje a Halálos fegyver, ami egy akció-vígjáték, tetejébe az egyik leghíresebb. Ő is aláírt a Feláldozhatók 3-ba, méghozzá ő lesz a főellenség.
6. Harrison Ford

Harrison Ford leghíresebb szerepe talán Indiana Jones volt, de azon kívül is volt jó pár sikeres filmje, mint a Birodalom visszavág vagy a Szárnyas fejvadász, sőt még a Star Wars-ban is szerepelt. Idén őt is láthatjuk a Feláldozhatók 3-ban játszani kortársaival, és az új sztárokkal.
5. Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger egy vérbeli akciófilmszínész, akin gondolkodni sem kellett, hogy bekerüljön-e vagy sem, nem úgy mint előző két társán. Egy osztrák kisvárosból érkezett és mint testépítő utazott Amerikába, ahol 7-szeres Mr. Olympia lett, ezek után karolta fel Hollywood. Leghíresebb filmje a Terminátor, ami a mai napig egy alapfilm. Ezen kívül ő a főszereplőbe a Két tűz között című filmben és a Ragadozóban. Őt is szintén látni lehet majd a Feláldozhatók 3-ban.
4. Jason Statham

Jason Statham Brit színész, volt olimpikon és szélhámos. Első filmjébe, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső, úgy került be, hogy külön kisstílű bűnözőket, csalókat kerestek, mert azt kellett a filmben eljátszani. A film kasszasiker lett és ezután egyenes volt az út Hollywoodig. Leghíresebb egyéni filmje a Szállító, de ezen kívül még a Blöff-ben és a Crank-ben is főszerepet játszott. Sokszor játszik bérgyilkost, mivel még arcra is az a tipikus rosszfiús képe van. Sokan mondják, hogy Bruce Willis Brit hasonmása, ami nem csoda mivel hasonlít a toplistán következő amerikai vetélytársára.
3. Bruce Willis

Bruce Willis egy igazi "öreg" róka a filmiparban, szinte legenda. Rengeteg híres akciófilmben játszott, szinte minden valamire való akciófilmben ott a neve, de mégis egyértelműen leghíresebb filmje a Die Hard. A többiekkel egyetemben ő is játszott a Feláldozhatókban.
2. Jackie Chan

Jackie Chan a leghíresebb kínai színész. Remek akciófilmjei vannak, amik talán a legélethűbbek a filmiparban, ez köszönhető annak, hogy Jackie profi Kung Fu-s és maga csinálja szinte az összes kaszkadőrmutatványt a filmeiben, sőt eleinte kaszkadőrként próbált elhelyezkedni Hollywoodban. Leghíresebb filmjei a Londoni csapás és a Chris Tucker-rel közösen forgatott Csúcsformában, ami az egyik kedven filmem.
1. Sylvester Stallone

Sylvester Stallone talán a leghíresebb akciófilmszínész, ha nem a leghíresebb, nem csoda, hogy rengeteg ember kedvence. Eleinte vígjátékokban szerepelt, majd szerepet kapott Rambo-ban, ami talán leghíresebb filmje és ezután szinte csak az akciófilmeknél maradt. Ő játszotta Rocky-t és szerepelt a Függő játszmában, valamint főszereplője a cikkben már sokszor említett Feláldózhatóknak. Így méltán megérdemli az első helyet a toplistán.

Ha valamiben nem értesz egyet, vagy te máshogy írnád a sorrendet nyugodtan írd le komentben, ha tetszett a cikk oszd meg facebookon vagy google+-on!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése