2015. április 3., péntek

A 10 legjelentősebb film

Összeszedtem a filmipar 10 legjelentősebb és talán leghíresebb filmjét, némelyikük egy új korszakot teremtett, pár annyira jó lett, hogy mindenki ismeri és látta őket és van olyan is, aminek a neve egy-két színészi alakítás miatt íródott bele a történelembe. Úgy is mondhatjuk, hogy összeszedtem 10 alapfilmet, amit mindenkinek látnia kell.

10. A Gyűrűk Ura (filmsorozat)









Ahogy a legtöbb könyvadaptációnál, a történet itt is a hátán vitte a filmet, de ami még tökéletesebbé tette, hogy még egy átlagos forgatókönyvvel is sikerfilm lett volna a hiteles színészi alakítások és fantasztikus rendezés miatt.

9. A remény rabjai










A remény rabjai az imdb ranglistáján az 1. helyet foglalja el, nem véletlenül. Tökéletes rendezés, az utolsó pillanatig jól megírt forgatókönyv és kiemelkedő színészi alakítások emelik a filmet a ranglista kilencedik helyére.

8. Titanic









A világ egyik leghíresebb filmje, ami az Avatarig a legnagyobb bevételt termelte a mozikban, így én hiába nem rajongok a romantikus filmekért, a Titanicnak egyértelműen itt a helye a top 10-ben.

7. Forrest Gump










Egy fogyatékos amerikai fiú életét mutatja be a film, meghatóan és reálisan. A szinte hiba nélküli forgatókönyvet Tom Hanks játéka teszi felejthetetlenné.

6. Mátrix









A 90-es évek végén készült film, amit még a mai napig szívesen nézek meg újra és újra. A film 4 Oscar-díjat kapott és azt kell, hogy mondjam egyiket sem érdemtelenül.

5. Volt egyszer egy Vadnyugat








Ha korszakalkotó filmekről beszélünk, bátran hozhatjuk fel példaként a Volt egyszer egy vadnyugat című alkotást, ami az egész western movies korszakot meghatározta, az utána készült vadnyugatos filmek, mind a Volt egyszer egy vadnyugat mintájára lettek forgatva.

4. A nyolcadik utas: a Halál (Alien)










Ami a western filmeknek a Volt egyszer egy vadnyugat, az a Sci-fiknek az Alien. Talán az első űrlényes film, ami tényleg nézhető, mert messze meghaladta a kora lehetőségeit, még az utána következő 2-3 évtizedben is előszeretettel másolták az Alien effektusait. 

3. A Keresztapa









A mára már klasszikussá vált maffiás film, amiből megtudhattuk, hogy a család a legfontosabb, még mindig megállja a helyét a mai filmek között is, mind akció, mind a színészi játék terén, ezért nem véletlen, hogy a tévé csatornák még ma is előszeretettel tűzik ki főműsoridőbe.

2. Avatar










A világ legnagyobb költségvetésű és legnagyobb bevételt hozott filmje, felejthetetlen látványvilággal, egy olyan rendezőtől, aki előtte olyan sikerfilmeket forgatott, mint a Titanic, vagy a Terminátor. Több mint egy milliárd dollárból varázsolták a vászonra a misztikus Pandora a világát, de a filmrajongók vevők voltak rá, így a befektetők a pénzük dupláját kapták vissza.

1. Csillagok Háborúja (Star Wars)








Ha egy filmet kéne mondani, amit mindenki látott, akkor a legtöbben biztosan a Csillagok háborúját (Star Wars) mondanák, nem véletlenül. A film első pár része az akkori lehetőségeket szinte meghaladva és ezzel egy teljesen új műfajt teremtve hozták létre a Star Warst, előtte is láthattunk már Sci-ficet, de ebben a filmben mégis volt valami különleges.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése