2014. május 6., kedd

Hogy izmosodnak a sztárok?

A filmsztárok kénytelenek minden egyes filmben a forgatókönyvben elvárt formát hozni, ilyen Matt Damon, Jason Statham, Ryan Gosling vagy Christian Bale, de még sorolhatnám a neveket.

Matt Damon 15 kg-ot fogyott A bátrak igazsága című filmért, majd 20 kg-ot hízott az Informátor főszerepéért és végül több, mint 10 kiló izmot szedett fel az Elysium-ban való szereplésért.











De Christian Bale példája talán még megdöbbentőbb 2005-ben közel 30kg-ot fogyott A gépész miatt, majd fél évre rá kénytelen volt 40 kiló izmot felszedni, hogy eljátszhassa Batmant.












De hogyan csinálják? Vajon egy átlag ember is képes lehet 3-4 hónap alatt akár 10-12 kg izmot felszedni? Talán, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ők ilyenkor egész nap ezt csinálták, nem kellett mellette dolgozniuk, vagy suliba járni és a legjobb kiegészítőket használhatták, egy egész stáb van a segítségükre és ez hatalmas előny, de ettől függetlenül akár te is képes lehetsz szép eredményeket elérni, ezért úgy gondoltam leírok pár edzéstervet, amit ők használtak.


Matt Damon edzésterve:


Matt Damon sokféleképpen edzett különböző filmjei előtt, de kedvence egy sprint edzés, amit sprint drill-nek hívnak, ami 5 körből áll:

1. Bemelegítés (1,5 kilométer kocogás, nyújtás, 5 perc pihenés)

2. 1,6 kilométer intervallum futás
Ahol 4 kört fut egyenként 400 métert pihenés nélkül, minden körben első 100 métert 25% sebességgel futotta, majd 200 métert 75%-on és végül 100 métert 25%-on.

3. 25 méter sprint, majd 12 másodperc pihenés, ezt 20-szor megismételve.

4. 5, 10, 15, 20 méter sprint majd 15 másodperc pihenés, ezt 15x megismételve.

5. levezetés
600 m kocogás majd nyújtás

Ez az edzésterv nem izomépítésre van, de nagyon hatékonyan fejleszti a kondíciót. Remek kis program, ha formába akarod magad hozni.

Ryan Reynolds szuperhős edzés:


Ryan Reynolds edzésterveit már 8 éve Bobby Strom állítja össze, hogy minden filmje előtt a legjobb formába kerülhessen. Az itt bemutatott edzéstervet a Zöld lámpás előtt használta sikerrel a sztár.

Az edzésterv:
Minden edzés egy 20 perces bemelegítéssel kezdődött. Az alább látható 2 típus közül egyet csinált minden training előtt és ezt négyszer ismételte.
típus 1.:
Feladat
Ismétlésszám
Felülés negatív padon
15-20
Lábemelés
15-20
Kábel húzás
15-20
















Kábel húzás

típus 2.
Feladat
Ismétlészám
Felülés medicinlabdával
15-20
Felülés negatív padon
15-20
Guruló kerék*
15-20

Guruló kerék:













Egy héten 3 féle edzés nap van, a felsőtest edzés, a lábedzés és az úgynevezett mátrix nap, amikor jógáznak, kick-boksz edzésen vesznek rész vagy TRX-eznek, mindezt a stabilitás és az izmok pihentetésének érdekében.

Lábedzés:
Lábedzésnél kitörést csinált, összesen 52-szer 26-szor jobb és 26-szor bal lábbal és ezt 4-szer ismételte.

Felsőtest:
Fekvenyomással kezdte, amiből 15 darabot csinált és 3-szor ismételte, majd bicepsz 3x10, fekvenyomás ferdepadon 3x15, és végül hátgép 3x12.

Jason Statham edzésterve:
Jason Statham már kiskora óta sportol, sokan nem tudják, de még egy Olimpián is részt vett, mint a Brit műugró csapat egyik tagja.ű
Alakját nem csak rajongói, hanem sok kaszkadőr is irigyli. 
Íme az edzésprogram, amivel a feláldozhatók című készült fel:
Minden egyes edzés kicsit különbözött a másiktól, de az összes 3 hasonló részből állt:

  1. Mindig 10 perces bemelegítéssel kezdett egy evezőgépen vagy futott.
  2. Ezután 10 perc kemény munka jött, ami lehetett medicinlabda-dobálás, kötélhúzás (40kg-os súlyt 10 méterről), vagy farmerjárás
  3. A harmadik rész egy intervál-edzés, ahol 5-6 kemény gyakorlatott hajtott végre pihenés nélkül és ezt ötször megismételte. Ezek közül a gyakorlatok közül válogatott: felhúzás, guggolás, fekvőtámaszból felugrás, térdemelés, súllyal fellépegetés, medicinlabda-dobás, vagy bolgár kitörés.
Egy héten négyszer edzett hétfőn, kedden, csütörötökön és pénteken. Ügyelt arra, hogy naponta kb. 2000 kalóriát egyen és ezt szükséges tápanyagokból, mint mondjuk csirke vagy rizs, ezáltal az étrendbe nem férhetett be a kenyér, a csoki és az üditő sem.
Ezen felül nagy gondot fordított az elegendő folyadékbevitelre is, mivel naponta 6 liter vizet fogyasztott el.

Remélem tetszett a cikk és téged is ösztönözz arra, hogy elkezdj egy komolyabb edzésprogramot, ha még nem csinálod!

Ha tetszett a cikk, oszd meg facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése