2014. február 8., szombat

A 10 legnagyobb bevételt hozó film

A top 10-es listán szinte csak sci-fi és kaland filmek szerepelnek, 1 filmdrámával és 2 akciófilmmel, ami furcsa lehet, hogy a kedvenc filmes kategóriámat, a vígjátékot egy film sem képviseli. Ebből az látszik, hogy az embereket jobban vonzzák a nagyobb költségvetésű, látványosabb filmek, mint a vicces filmek. A top 10-es listáról, bevallom több filmet sem láttam, mert nem rajongok a sci-fi-ért, bár tudom hogy alapfilmek, de mégsem tudom rávenni magam a megnézésükre, ilyen a Transformers, az Avatar vagy a Vasember 3.

10. A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (1066 millió dollár)

A 10. helyen álló film, 225 millió dollárból készült, de a hatalmas költségvetés megérte, mert a film világbevétele meghaladta az 1 milliárd dollárt, amivel minden idők 10. legnagyobb bevételét hozott filmje lett. A film főszereplője Johnny Depp sem járt rosszul, mivel a 4 Karib-tenger kalózai filmmel összesen 350 millió dollárt keresett, sajnos azt nem tudni, hogy külön a 2. részért mennyit tehetett zsebre.

9. A sötét lovag - felemelkedés (1084 millió dollár)

A sötét lovag utolsó része 250 millió dollárból készült, és elképesztő 1,08 milliárd dollárt, azaz közel 250 milliárd forintnyi bevételt termelt. Amivel a ranglista 9. helyét foglalja el.

8. James Bond - Skyfall (1109 millió dollár)

A legújabb James Bond film, szerintem nem sikerült annyira jól, mint Daniel Craige első bemutatkozása James Bond-ként, a Casino Royale című filmben, de úgy tűnik ez csak magánvélemény, mivel a Skyfall 1,1 milliárd dollárt hozott a konyhára, 200 milliós költségvetésből. Sajnos arról nem tudok információt, hogy Daniel Craige mennyit keresett a filmmel, de biztos nincs oka panaszkodni...

7.  A Gyűrük Ura - A király visszatér (1120 millió dollár)

A könyvsorozat megfilmesített változata kifejezetten jól sikerült, ezt a ranglistán elfoglalt helye is mutatja, mivel csak egy könyv alapú film előzi meg a Harry Potter. A több mint 1,1 milliárd dollárt hozó film, "mindössze" 94 millió dollárból készült, így a megtízszerezte a ráfordított pénzt.

6. Transformers 3. (1124 millió dollár)

A produkció, a ranglistán már megszokott magas költségvetésből készült, közel 200 millió dollárból, de ahogy a lista többi tagjának, a Transformers 3-nak is bejött a magas költségvetés, mivel 1,12 milliárd dollárt hozott a konyhára.

5. Vasember 3. (1215 millió dollár)

Robert Downey Jr. már megjárta a poklot, mikor drog,- és alkoholfüggősége miatt éveket szenvedett és töltött elvonón, de azóta már leküzdötte problémáit és először a Sherlock Holmes főszereplőjeként aratott bomba sikert, majd a Vasember 3-al az 5. legnagyobb bevételt hozó film főszereplője lett. A film 200 millió dollárból készült el és több mint 1,2 milliárd dollár bevételt termelt.

4. Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész (1342 millió dollár)

A Harry Potter befejező része, hatalmas sikert aratott, már a nyitóhétvégén 169 millió dollárt hozott, majd november végére elérte az 1,2 milliárd dollárt és végül közel 1,35 milliárd dollárnál zárt. A film költségvetéséről nincs adat, mint ahogy a színészek keresetét sem lehet tudni, de vélhetően nem kis összegről van szó.

3. Bosszúállók (1519 millió dollár)

A Bosszúállók szereplőgárdája tele van nagy nevekkel, mint Samuel L. Jackson, Chris Evans, az Így jártam anyátokból ismert Cobie Smulder, Scarlett Johansson és a már a Vasembernél említett Robert Downey Jr. Így várható volt a magas költségvetés, de szerencsére bőven visszahozta az árát, mivel a 220 millió dollárból készült film több mint 1,5 milliárd dollárt hozott.

2. Titanic (2189 millió dollár)

A James Cameron által rendezett Titanic, ma már alapfilmé vált, és sokáig, 12 évig volt a világ legnagyobb bevételt hozó filmje a majdnem 2,2 milliárd dolláros keresettel. A film 200 millió dollárból készült és közell 11-szeresét hozta. A főszereplők, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet azóta a leghíresebb és legkeresettebb színészek közé tartoznak, nagy részben talán a Titanic sikere miatt.

1. Avatar (2782 millió dollár)

Igen jól látják az összeget majdnem 2,8 milliárd dollár, elképesztő, de bizony ehhez nagyban hozzájárult a film költségvetése is, amiről bár nincs hivatalos adat, de nagyjából 1 milliárd dollárra tehető, ezáltal, ha a tiszta hasznot nézzük a szintén James Cameron által rendezett Titanic a világ legnyereségesebb filmje, de ez mit sem vesz le az Avatar érdeméből, mivel a kb. 1,8 milliárd tiszta haszon is elképesztő. A 2,8 milliárd dollár mai árfolyamokon kb. 630 milliárd forintot jelent...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése